"altıyedi” AYDINLIK BİR ÖYKÜDÜR



“Dergicilik zor zanaat…”
Zor, bizlerin alışkanlığı.
“altıyedi” öyküsü, bu tümcelerle başladı. Adını verdiğimiz dergi, Yıllardır Zonguldak’ta biriktirdiklerimizin, bu kentin bize kazandırdıklarının ve nihayet bu kentin mayasında var olan emekçi, entelektüel kimliğin anımsatılmasında üstlendiğimiz misyonun tezahüründen başka bir şey değil.
Yaklaşık altı ay önce başladığımız tartışmaların bizleri getirdiği noktada başarı öyküsü için konuşmak çok erken. Ne var ki, verilen emeğin ve atılan adımların, bir vakıf çatısı altında süregelen dinamizmin verdiği ürünün öyküsünü anlatmakta mütevazı davranmayacağım.
Yayın yaşamına başlayan bir derginin, eksikleri olabileceği gibi eleştirilerden de üzerimize düşen payı alacağız mutlaka. Hele hele içerik sanat ve edebiyat olunca, doğası gereği kaçınılmaz bir süreç. Ancak şu bir gerçek ki, eleştiriler bizlerin daha iyiyi vermemiz için bir el kitabı olacak ve Zonguldaklıların teminatı altında olan bir ürünün garanti belgesi de, bu ürünün el kitabında yer alan öneriler olacaktır.
“Dergi çıkarmak kolay; önemli olan ona süreklilik kazandırmak.”
Şaşıracaksınız belki ama dergi çıkarmanın en kolay süreci bürokrasisi. Peki ya sonrası?
İşte bu süreç çok ciddi emek istiyor. Özveri, uyum, arayış, dikkat ve en önemlisi “sevgi” istiyor. Sevgi sadece yaptığınız işe duyulan saygıdan büyümüyor. Sevgi, birlikte çalıştığınız arkadaşlarınızın motivasyonundan, sonrasında sağlam adımları atacağınız okur kitlesinin kalitesinden, en çarpıcı olanı da Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı çatısı altındaki örgütlülük bilincinin yaratıcıları olan üyelerimiz ile büyüyor. Hal böyle olunca da bir o kadar sorumluluk ve bir o kadar da emek istiyor.
Bu bilinçle çıktığımız yolun kestirmesinden gitmedik.
İlkeleri koyduk önümüze önce. Vakfın vizyon ve misyonu da bize ışık tuttu. Sanat ve edebiyatın her alanına dair yazılara kucak açacağız dedik. Çatışma, polemik ve insanları ayrıştıran tüm olumsuz söylemlerden arınmış sansürsüz ve diğer kısıtlardan uzak yazıları paylaşacağız dedik.
Ardından “dosya” konularımız olmalı diye düşündük. Adını “yabancılaşma” koyduk ve hatta sonrasına dair dosya konularımız arasından seçtik yabancılaşmayı. Paylaştığımız yazarlarımız ilk sayı için zor ve iddialı bir konu demelerine rağmen, biz “zor”la başlamayı yeğledik.
Ülkemizin ve kentimizin değerli kalemlerine ulaştık. Bize seve seve yazı göndereceklerini belirttiler. Biriktirdiğimiz ve büyüttüğümüz dostluğun, yanıt bulduğu tatlı bir sevinç yaşadık. Belli ki, yazı ve yazar sıkıntısı çekmeyecektik. Öyle de oldu.
“altıyedi” sadece yazıları ile değil, görselliği ile de farklı olmalı diye düşündük. Boyutları biraz küçük ve narin tuttuk. Yazı karakterleri de, göz yormayacak mütevazilikte olmalıydı.
Ya görseller… Kapak tasarımından derginin iç sayfalarındaki vinyetlere kadar yazıya gereksinim duymadan konusunu en iyi şekilde işleyen çalışmalar yapıldı. Emek, tinsel içtenlik ile birleşince harika görsellerimize kavuştuk. Taa ki logomuzdan kapağa, öykülerdeki desenlerden fotoğraf karelerine.
Yazı dilini önemsedik. Tümceler, Türkçe’mizin en güzel sözcükleri ile bezendi. Yazım kuralları ve sözcükleri yazarlarımızın özgürlüğü ile tanıştırdık.
Doksanaltı sayfaya sığdırdık ilk sayımızı ve diğer sayılarımıza da haksızlık olmasın istedik. Mevsimlerin telaşını taşıdık dergimizin gün dönümlerine: Yaz, Güz, Kış ve Bahar’da buluşalım dostlarla dedik.
Okurlarımıza, diğer dergiler gibi biz de sürpriz yapalım istedik. Çam sakızı çoban armağanı örneği, okuma alışkanlıklarımızı anımsatmak adına “kitap ayraç”ları tasarladık, bizleri unutmayasınız diye.
…Ve mutfağımız.
Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı “altıyedi”nin imtiyaz sahibi. Zonguldak’ın aydınlık yüzünü geleceğe taşıyacak bilgi, birikim ve deneyim; dahası üyeleri ve dostları ile bir aile oluşumuz en değerli motivasyonumuzdu bizlerin.
Yazarlarımız ile dergimizde tanışacaksınız. Yazarlarımıza öncelikle saygılarımı sunuyorum. Ülkenin içinde bulunduğu şartlara rağmen gören, duyan ve yazan kimlikler olmalarının ötesinde yaşamlarını, tüm platformlarda mücadeleye adamış sanatçı ve yazarlarımız için bir dergide buluşmak, onlar için de bizler için de en güzel ödül olsa gerek.
Ama dergimizin mutfağında yer alan kahramanlarımıza teşekkür etmeden geçmeyeceğim. Çünkü onlar bizim yol arkadaşlarımız ve yoldaşlarımız.
Öncelikle dergi çıkarma gereksinimimizi ateşleyen Ayrıntı Yayınlarından güzel insan Ruhan Bilkay’a, derginin düzeltisini gerçekleştiren Edebiyat Öğretmeni dostum Üzeyir Karahasanoğlu’na ve ulusal dergiler ile çocuk kitaplarındaki illüstrasyon çalışmalarından hayranlıkla izlediğim ve dergi fikri oluştuğunda “en değerli” kazanımımız olarak yorumladığım sevgili Mine Yörük arkadaşıma öncelikle teşekkür ediyorum. Varlıkları, her türlü zorluğa rağmen inancımı taze ve diri tuttu.
Tabii ki yıllardır sizlere ulaşmamızı sağlayan afişleri, kitapları, sergi ve sunumları ile kentimizin sanat edebiyat ortamının değerli çizeri ve Vakfımız Yönetim Kurulu Başkanı karikatürist Kürşat Coşgun’a, dergi çıkarılması konusundaki kararlılıkları ile Mütevelli Heyet ve Yönetim Kurulu üyelerimiz yanı sıra dergi künyesinde yer alan tüm katkı sunucularına, “altıyedi”nin olgunlaşma sürecindeki öneri ve destekleri için sevgili Behzat Taş'a ayrıca teşekkür ediyorum.
Biz kararlıyız. Ya siz?
Logosundan görselliklerine, yazıların içeriğinden tekniklerine, grafiğinden baskı kalitesine kadar her şeyi birbirimizi yıldırırcasına tartıştık. Bir avuç insan bir kucak dolusu sevgiyle suladı yeşeren filizi ve şimdi artık meyvelerimizi toplama zamanı.
Dergimiz “altıyedi”yi sadece Zonguldak ve ilçelerinde değil, İstanbul, Ankara ve İzmir’in seçkin kitapçılarında da bulmanızı hedefliyoruz. İlk sayıdan itibaren yapacağımız çalışmalar ile ulusal dağıtım konusunda yol haritamızı belirleyeceğiz. Süreç hem baskı sayımızı artıracak hem de kalitemizi. Böylece Zonguldak’tan bir soluk, bir ses ve aydınlık saçacağız ülkemize ve yazın dünyasına.
İddialıyız! Çünkü üyelerimiz ve dostlarımız bizi bu sinerji ile donattı. Risk aldığımız anlarda bize güç oldular. Şimdi bu güçleri birleştirme ve kararlılığımızı, kentimizin kimliği ile birleştirme zamanı.
24 Haziran’dan itibaren yeni bir başlangıç olacak. Sosyal medya ve web sayfamızdan süreç içinde dergimizin edinim yerlerini bildireceğiz. Yılda dört sayı çıkaracağımız dergimizin en kolay edinimi için altmış TL bağış karşılığı isminiz ve adresinizi bize ulaştırmanız yeterli olacak.
Teşekkürler Zonguldak, Teşekkürler Dostlarım.
Aykut KIRBIYIK

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Altıyedi “yitik ülke: çocukluk” ile raflarda!

"Değişim, Dönüşüm, Başkalaşım" sayımız raflarda!

Taşra sayımızda "bizden" haberler